Federatie Instandhouding Monumenten is de collectieve belangenbehartiger van particuliere monumentenorganisaties in Nederland.
FIM komt op voor de landelijke belangen van gebouwde, groene en mobiele monumenten.
Deze belangenbehartiging doet de FIM richting nationale en provinciale overheden, via gerichte lobby naar politici en bestuurders, maar ook door contacten met collega-organisaties. De FIM informeert overheden over urgente kwesties, en brengt (ongevraagd) advies uit over lange termijn ontwikkelingen in de sector. Onze leden hebben hierbij een cruciale rol. Zij zijn het die knelpunten signaleren, geconfronteerd worden met de praktische uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving en wensen of noden hebben om hun taak naar behoren uit te kunnen oefenen.
FIM is opgericht in december 2009 en is inmiddels uitgegroeid tot een brancheorganisatie met meer dan 40 leden. De Federatie is een belangrijk platform geworden, waar leden ideeën over bescherming, het beheer en de instandhouding van monumenten uitwisselen. Bij de oprichting zijn de volgende doelstellingen opgesteld:
De uitwisseling van alle zaken van beleid en uitvoering inzake de bescherming, instandhouding en/of het beheer van gebouwde, archeologische, groene, en mobiele monumenten.
Het bepalen van gezamenlijke visies over beleid inzake bescherming, instandhouding, herbestemming en beheer van monumenten.
Het actief uitdragen van die visies op politiek en ambtelijk niveau.
Het bestuur en de leden van de FIM trachten dit doel te bereiken door het opzetten van een actief netwerk van personen en instanties en het uitvoeren van belangenbehartiging ten dienste van de doelstelling van de vereniging. Daarnaast worden er vergaderingen en bijeenkomsten georganiseerd, notities en aanbevelingen opgesteld en zitting genomen in diverse werkgroepen. FIM vormt zo de spreekbuis tussen monumentenorganisaties en de overheid, op provinciaal en landelijk niveau.
LEES HIER HET VISIEDOCUMENT VAN DE FIM: FIM Erfgoed in transitie [low res website versie] (2017)
“De monumenten- en erfgoedsector is de afgelopen jaren diverser en complexer geworden. Samenwerking is daarom hard nodig”
Alle belangrijke organisaties op het gebied van monumentenzorg en natuur- en landschapsbeheer zijn aangesloten. Deze directe link met het veld maakt het mogelijk om snel, adequaat en professioneel te kunnen reageren op de gevolgen van (geplande) beleidsveranderingen. FIM is daarom goed op de hoogte van de recente ontwikkelingen en de effecten die deze tot gevolg hebben. De monumenten- en erfgoedsector is de afgelopen jaren diverser en complexer geworden. Met de stelselherziening (Erfgoed Telt) en de op handen zijnde Omgevingswet (2021) zal het beleid op belangrijke punten veranderen. Dit heeft invloed op de dagelijkse praktijk van het behoud en gebruik van ons cultureel erfgoed. Samenwerking is daarom hard nodig om een goed georganiseerde belangenbehartiging richting Den Haag te blijven volhouden, juist nu de nieuwe wetten in werking zullen treden.
Het bestuur van de Federatie telt op dit moment 10 leden.
Historische gebouwen en andere cultuurhistorische locaties vormen een belangrijke band met ons verleden. Monumenten en erfgoed zijn overal om ons heen en hebben een unieke en onvervangbare waarde:
Een van de bijzondere aspecten van monumenten, is dat het ‘gebruik’ meestal gratis is: het zogenaamde freerider-effect. Monumenten zijn een publiek goed, en daarom niet in stand te houden zonder bijdragen van overheden.
Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg
Federatie Instandhouding Monumenten
Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
www.fimnederland.nl
info@fimnederland.nl
Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:
INFO@FIMNEDERLAND.NL
Bedankt voor uw bijdrage!
Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:
INFO@FIMNEDERLAND.NL
Bedankt voor uw bijdrage!