FIM-Flits 11 augustus

Beste FIM-leden,

Bij deze de FIM-Flits van 11 augustus 2023. Met onder andere informatie over twee mooie prijzen, Open Monumentendag en een interview met FIM-voorzitter Eefje van Duin.

ERFGOED DUURZAAMHEIDSPRIJS

Verduurzaming van erfgoed is ook in 2023 van groot belang. Om hierbij stil te staan nemen het Nationaal Restauratiefonds, Nederland Monumentenland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het initiatief voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023. Dit jaar met het oog op uitdagende en bijzondere verduurzaming. Er zijn drie categorieën waarin prijzen worden uitgereikt:

1. Een publieksfavoriet
2. Een particulier die een monument verduurzaamd heeft
3. Een ondernemer die een monument verduurzaamd heeft

Let op: Vandaag is het de laatste dag dat het mogelijk is om een monument aan te melden voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023. Heeft u al een monument aangemeld en wilt u stemmen op uw favoriete project? Dat kan tussen 14 augustus en 24 september!

Meer informatie via: https://www.monumenten.nl/duurzaamheidsprijs

Foto: Collage finalisten 2022, van links naar rechts: Elevatorhuis Rotterdam, Watertoren De Reusch Schimmert (winnaar), Oldschool Hotel Winterswijk. Foto via monumenten.nl .

Open monumentendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 is het weer tijd voor Open Monumentendag! De dagen staan dit jaar in het thema van ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed. Denk aan ambachten en muziek maar ook aan culinaire tradities zoals de Rijsttafel en de Kapsalon. Het identificeren, documenteren en behouden van levend erfgoed is nodig om dit goed door te kunnen geven aan de volgende generaties.

Erfgoed behouden is mensenwerk, en dat geldt zeker ook voor immaterieel erfgoed. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer veel plekken te bezoeken van bijzondere waarde. Open Monumentendag is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers het grootste gratis culturele evenement in Nederland.

Meer informatie kunt u hier vinden. 

Interview met Eefje van Duin

Onlangs werd onze voorzitter Eefje van Duin geïnterviewd voor Het Buiten, het viermaandelijkse magazine over kastelen, buitenplaatsen en hun bewoners. Onderwerpen van gesprek waren onder andere de SIM, decentralisatie van de monumentenzorg en contact met de FIM-achterban. 

Hier leest u het interview. Met veel dank aan Het Buiten voor het beschikbaar stellen van het artikel. Heeft u interesse om drie keer per jaar een exemplaar van Het Buiten te ontvangen? Kijk dan op deze pagina.

Foto: Léontine Lamers, Het Buiten 14, (2023). 

Archeologietalentprijs 2023

Bent u een YUP (Young Underground Professional) of een andere jonge getalenteerde archeoloog? Dan kunt u meedingen naar de Archeologietalentprijs 2023. Deze award voor jonge professionals wordt uitgereikt in november, en tot en met 15 september kunt u als leidinggevende of directeur iemand opgeven. Voor de criteria, prijzenpot en hoe iemand aan te melden kunt u kijken op: https://www.archeologieleeft.nl/archeologie-talentprijs/

Lid worden van de FIM?

 Heeft u iemand of kent u een organisatie binnen in uw netwerk  met mogelijke interesse om lid te worden van de FIM? Dan horen we dat graag! Immers, hoe meer leden, hoe meer draagkracht én klankbordmogelijkheden we hebben. Samen staan we sterker in onze missie.

We gaan graag in gesprek, dus schroom niet om contact op te nemen.
www.fimnederland.nl

Een fijne zomer!

Tot slot willen we graag al onze leden en lezers een fijne zomer toewensen. Hopelijk met veel bezoek aan rood, groen, goud, monumentaal materieel of levend erfgoed in het binnen of buitenland. Opdat u mooie herinneringen mag creëren!

INFORMEER HET BESTUUR

Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:

INFO@FIMNEDERLAND.NL

Bedankt voor uw bijdrage!

AANDRAGEN AGENDAPUNTEN

Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:

INFO@FIMNEDERLAND.NL

Bedankt voor uw bijdrage!