FIM-Flits 22 september

BESTE FIM-LEDEN,

 De zomer is officieel voorbij, en hoewel de dagen korter worden staan er gelukkig een aantal belangrijke zaken op de monumenten-agenda om ons warm en bezig te houden. Denk bijvoorbeeld aan het Monumentencongres en het Commissiedebat Erfgoed.

In deze flits willen we graag de aandacht vestigen op een aantal wedstrijden en prijzen waar u uw stem op kunt uitbrengen of waar we u van op de hoogte willen stellen. 

MONUMENTENTALENT 2023

Tijdens het Monumentencongres op 9 november zal de prijs voor Monumententalent 2023 worden uitgereikt. De winnaar en runners-up krijgen een budget om in te zetten voor een ontwikkelingstraject naar keuze.

De winnaar wordt gekozen door een jury van experts. Deze strenge edoch rechtvaardige jury bestaat onder andere uit de winnaar van vorig jaar Alexa Sies-Wilders en FIM-voorzitter Eefje van Duin.

Het congresthema van dit jaar is ‘Erfgoedpioniers Gezocht’, dus daar past een prijsuitreiking voor jong talent met frisse ideeën en ambitie perfect bij.

Kaartjes voor het congres kunt u kopen via: www.monumentencongres.nl/

 

Afbeelding: Uitreiking Monumententalentprijs 2022, winnaar Alexa Wilders.

DUURZAAMHEIDSPRIJS 2023

Deze prijs is in het leven geroepen door RCE, NRF en Nederland Monumentenland. Er zijn dit jaar maar liefst 43 projecten voorgedragen om mee te dingen naar de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023. En daar is inmiddels een kleinere selectie van genomineerden in de categorie ‘zakelijk’ en ‘particulier’ uitgekomen.

Naast de nominaties van de vakjury, is er óok een publieksprijs. Dit weekend is het het laatste moment om uw stem uit te brengen op uw favoriete project. Tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed wordt de winnaar bekendgemaakt.

Uw stem uitbrengen kan nog tot 24 September via: https://www.monumenten.nl/duurzaamheidsprijs

afbeelding: genomineerden erfgoed duurzaamheidsprijs 2022.

MOLENPRIJS 2023

Tot en met 1 oktober kunt u stemmen op de Vriendenloterij Molenprijs 2023.  Er zijn inmiddels vier molens genomineerd, elk met een eigen verhaal. 

Meer informatie over de kanshebbers kunt u vinden op de website van de Hollandsche Molen. Omdat Stichting De Hollandsche Molen dit jaar hun 100-jarige jubileum viert is er met samenwerking van de Vriendenloterij een substantieel bedrag te winnen 

Ook leuk: onder de stemmers wordt een molencheque ter waarde van 450,- verloot. U kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld te logeren of dineren in een monumentale molen!

Afbeelding: Campagnebeeld www.molens.nl

ERFGOEDVRIJWILLIGERSPRIJS

U kunt tot 27 september een vrijwilligersteam nomineren voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023. De culturele sector wordt deels gedragen door de inzet en het enthousiasme van vele vrijwilligers. Een prijsuitreiking is dus een goed moment om deze mensen de aandacht te geven die ze verdienen. 

Na de nominatieronde wordt er een selectie gemaakt door een jury, onder voorzitting van Kathleen Ferrier (Nederlandse Unesco Commissie). Na het bekendmaken van de selectie kan u in geheel november uw stem uitbrengen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 1 december. 

Meer informatie vindt u op de website van de Erfgoedvrijwilligersprijs.  

Afbeelding: prijsuitreiking Erfgoedvrijwilligersprijs 2022.

TEN SLOTTE

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Een reactie vanuit het FIM-bestuur op de begroting en plannen uit Den Haag volgt spoedig.

INFORMEER HET BESTUUR

Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:

INFO@FIMNEDERLAND.NL

Bedankt voor uw bijdrage!

AANDRAGEN AGENDAPUNTEN

Informeer het bestuur over kwesties in de monumentenzorg.
Stuur uw input naar:

INFO@FIMNEDERLAND.NL

Bedankt voor uw bijdrage!